Bod geaccepteerd, en nu?
Laatst bijgewerkt op woensdag 28 december 2022 om 13:11
-
minder dan 1 minuut leestijd

Van harte gefeliciteerd dat het bod op je droomhuis is geaccepteerd! En nu? Welke stappen staan je nu te wachten.
Deze stappen staan je te wachten als je bod geaccepteerd is:
Zoals je hierboven kunt lezen zijn er best een aantal stappen die je moet zetten nadat het bod op je huis is geaccepteerd. We raden aan om deze stappen door te nemen met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan vaak goed het overzicht bewaken en je door de verschillende stappen heen loodsen!
Schakel met een hypotheekexpert!
Veelgestelde vragen
-
Hoe koop je een huis?
Je gaat als starter je eerste woning of als doorstromer je volgende woning kopen : spannend! Als je je droomwoning hebt gevonden en je wilt deze graag kopen, dan ga je met de verkoper in gesprek om te kijken of je tot overeenstemming kunt komen. Officieel is de koop tot stand gekomen als je het mondeling eens kunt worden over de belangrijkste zaken. Tip: als je daadwerkelijk je droomhuis wilt kopen, dan raden we je aan om een aankoopmakelaar in te schakelen.
-
Hoe werkt een huis kopen?
De koop is officieel tot stand gekomen als de koper en de verkoper het mondeling eens zijn over de belangrijkste zaken. Het gaat dan meestal om de prijs, de overdrachtsdatum, de notariskeuze en de ontbindende voorwaarden. Juridisch gezien is er sprake van een overeenkomst als er een schriftelijke akte is getekend door zowel de koper als de verkoper. Tip: als je daadwerkelijk je droomhuis wilt kopen, dan raden we je aan om een aankoopmakelaar in te schakelen.
-
Wat zijn de voordelen van een (aankoop)makelaar?
Je maakt meer kans op een succesvolle aankoop door samen te werken met een aankoopmakelaar.
1. Een aankoopmakelaar heeft kennis van de lokale markt en ervaring met huizen kopen. Hij weet precies hoe het werkt als je een huis wilt kopen.
2. Een aankoopmakelaar bespaart jou tijd en energie.
3. Een aankoopmakelaar weet wat je wel en niet moet doen tijdens het aankoopproces en kan je goede tips geven hoe je het beste een huis kunt kopen. Bijvoorbeeld waar je op moet letten tijdens de bezichtiging en hoe je het beste kunt bieden op je droomwoning.
4. Een aankoopmakelaar weet wat er binnenkort te koop komt, zodat je meer keus hebt.
Benieuwd of een aankoopmakelaar iets voor jou kan betekenen?
Tip: Bekijk onze aankoopcoaches en stuur gratis en vrijblijvend een chatberichtje.
Lees meer over het voordeel van een aankoopmakelaar
-
Wat is een voorlopig koopcontact?
In een voorlopig koopcontract staan alle zaken die die koper en verkoper met elkaar overeengekomen zijn. Het gaat dan meestal om de prijs, de overdrachtsdatum, de notariskeuze en de ontbindende voorwaarden. Als koper heb je nog drie dagen bedenktijd en mag je zonder opgaaf van reden af zien van de koop.
Lees meer over het voorlopig koopcontract
-
Wat is het verschil tussen een voorlopig koopcontract en een koopcontract?
Hoewel het een voorlopig koopcontract heet, zit je er wel aan vast. Het heet voorlopig omdat je met ontbindende voorwaarden hebt getekend en omdat je nog drie dagen bedenktijd hebt.
-
Wat is een optie?
Een optie betekent dat de woning bepaalde tijd gereserveerd is voor iemand. De woning mag dan niet verkocht worden aan iemand anders. Voor de koper brengt een optie geen verplichtingen met zich mee. Zeker als je voor de eerste keer een woning gaat kopen is het slim om te overwegen om een optie op een woning te nemen.
-
Bod geaccepteerd, en nu?
-
Waarom en wanneer heb ik een taxatie nodig?
Een taxatie is een bepaling van de marktwaarde van een woning. Een onafhankelijke taxateur voert de taxatie uit. De hypotheekverstrekker vraagt het taxatierapport op als bewijs voor de werkelijke waarde van de woning. Ook kan hij zo inschatten of het risico van jouw hypotheek acceptabel is. Een taxatie vindt in de meeste gevallen plaats als er een koopcontract is getekend.
Tip: klik op ‘meer lezen’ en stuur alvast gratis en vrijblijvend een chatberichtje naar een van onze lokaal aangesloten taxateurs!
Lees meer over de taxatie
-
Wat zijn kosten koper?
Vaak zie je achter een vraagprijs k.k. staan. Dit betekent dat alle kosten die bij de aankoop gemaakt moeten worden, voor rekening van de koper zijn. Denk hierbij aan: overdrachtsbelasting (2% van de koopprijs), notariskosten, taxatiekosten, kosten NHG-garantie, kosten voor bankgarantie of waarborgsom, kosten van de aankoopmakelaar, kosten van de bouwkundige keuring en de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur.
Als starter op de woningmarkt heb je waarschijnlijk weleens gehoord over één van deze kosten, maar heb je er nog niet eerder mee te maken gehad. Als je je eerste woning gaat kopen is het slim om hier rekening mee te houden bij de financiering.
Lees meer over de kosten koper