Bieden op een huis

Stap 3 / 6

Nieuw op de huizenmarkt? Welkom!

Wat moet ik als starter allemaal weten als ik een bod ga doen op een huis? Hoe kan ik het beste onderhandelen? En kan ik bieden onder de vraagprijs? Lees hier hoe het werkt!

Veelgestelde vragen

  • Hoeveel is de woning waar ik op wil bieden écht waard?

    Met een geavanceerd rekenmodel kunnen onze aangesloten partners de woningwaarde bepalen. Het model baseert zich op een groot aantal kenmerken van vergelijkbare huizen. Bijvoorbeeld verkoopprijzen, woningtypen, bouwjaren en woon- en perceeloppervlakten.

    Tip:
    klik op ‘meer lezen’ en vraag alvast gratis en vrijblijvend een woningwaarderapport op van jouw droomwoning! 

    Lees meer over de échte woningwaarde Lees artikel

  • Kan ik mijn droomwoning kopen?

    Je wilt natuurlijk graag weten of je de droomwoning die je op het oog hebt, ook daadwerkelijk kunt kopen. Hiervoor is het handig om te weten hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. 

    Lees meer of je je droomwoning kunt kopen Lees artikel

  • Bieden op mijn droomhuis, hoe werkt dat?

    Bereid je goed voor als je gaat bieden op je droomhuis. Denk van te voren na over een openingsbod en zorg dat je weet wat je kunt lenen. Een goed openingsbod is afhankelijk van de vraagprijs, de tijd dat een woning te koop staat en de mate van concurrentie. Bieden onder de vraagprijs kan afhankelijk van bovenstaande factoren ook een optie zijn. Bouw voor jezelf ook onderhandelingsruimte door niet gelijk je maximale prijs op tafel te leggen. Tip: bevestig het bod altijd per e-mail, zodat er geen misverstanden ontstaan. 

    Lees meer hoe bieden op je droomhuis werkt Lees artikel

  • Tot welk bedrag kan ik een bod uitbrengen?

    Er geldt geen maximum voor het bod. Uiteraard is het wel afhankelijk van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Breng daarom samen met een hypotheekadviseur je financiële bestedingsruimte in kaart voordat je een eindbod uitbrengt. 

    Lees meer tot welk bedrag je een bod kunt uitbrengen Lees artikel

  • Wanneer ben ik in onderhandeling?

    Je bent officieel in onderhandeling als je een tegenvoorstel hebt ontvangen op je openingsbod. De verkoper mag ondertussen doorgaan met bezichtigen. Het is dus mogelijk dat hij nog meer biedingen ontvangt. Als er andere potentiële kopers zijn, kan hij jou vragen om een eindbod te doen. Zolang er geen handtekening staat onder het koopcontract, kan hij af zien van de koop. Als koper heb je nog drie dagen bedenktijd en mag je zonder opgaaf van reden af zien van de koop. 
  • Welke regels gelden er tijdens een onderhandeling?

    Het belangrijkste om te weten is: zolang er geen handtekening staat onder een voorlopig koopcontract, mag de verkoper gewoon doorgaan met bezichtigen. Het is dus mogelijk dat hij nog meer biedingen ontvangt. Nadat er een voorlopig koopcontract is getekend, mag de verkoper zich niet meer terugtrekken. Als koper heb je nog drie dagen bedenktijd en mag je zonder opgaaf van reden af zien van de koop. 
  • Hoe verloopt de onderhandeling bij de verkoop van mijn huis?

    Het begint met een openingsbod van de potentiële koper. Zodra je een tegenvoorstel doet, ben je officieel in onderhandeling. Als verkoper mag je ondertussen doorgaan met bezichtigen. Het is dus mogelijk dat je tegelijkertijd nog meer biedingen ontvangt. Zijn er meer potentiële kopers? Dan kun je hen vragen om een eindbod te doen. Zolang er geen handtekening staat onder het koopcontract, kan de koper af zien van de koop. 

    Bekijk hier 10 tips! Lees artikel

  • Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?

    Ja, dat mag, zolang er nog geen voorlopig koopovereenkomst is getekend.  
  • Mag een verkoper met meerdere partijen tegelijkertijd onderhandelen?

    Ja, dat is toegestaan. De verkoper moet dit wel duidelijk aangeven. Bij veel interesse kan de verkoper ervoor kiezen om alle geïnteresseerden een bod uit te laten brengen. Vervolgens kan hij met de beste bieder de onderhandelingen aangaan. De verkoper mag de kopers niet tegen elkaar uitspelen, door bijvoorbeeld te benoemen wie welk bedrag heeft geboden.  
  • Moet de verkoper met mij de onderhandeling starten als ik de eerste bieder ben?

    Het korte antwoord is: nee. Het feit dat jij als eerste een bod uit brengt, zorgt er niet voor dat jij een bijzondere positie hebt. Het staat de verkoper volledig vrij om jouw bod af te wijzen en in onderhandeling te gaan met een andere potentiële koper. 
  • Wat zijn de ontbindende voorwaarden?

    Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden in het koopcontract die het contract tussen koper en verkoper verbreken. Er zijn twee veel voorkomende ontbindende voorwaarden. 

    Lees meer over de ontbindende voorwaarden Lees artikel

Stap 4

Kopen

Ga naar stap 4