Een hypotheekadviseur helpt jou om de hypotheek af te sluiten die bij je past. Dit is afhankelijk van je financiële situatie en je toekomstwensen. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, wil je die verre reis nog boeken of wil je straks minder gaan werken? Dit heeft allemaal invloed op de hoogte van je hypotheek. Het is daarom slim om van tevoren na te denken over je plannen, zodat de hypotheekadviseur zich een goed beeld kan vormen.
Zodra een hypotheekadviseur jouw financiële situatie en je wensen in kaart heeft gebracht, kan hij de diverse mogelijkheden bekijken. Daarbij let hij bijvoorbeeld op de actuele rentestanden en de voorwaarden van de verschillende hypotheekverstrekkers. Vervolgens laat de hypotheekadviseur zien welke hypotheekverstrekkers er zijn. Vaak bepaal je samen met hem welke keuze het beste is.
De hypotheekadviseur doet een renteaanbod. Dit is een voorlopige offerte. Controleer de gegevens uit het renteaanbod goed. Op basis hiervan wordt de hypotheek namelijk verder geregeld.
Het verschil tussen een hypotheekadviseur van een bank of een onafhankelijke hypotheekadviseur is dat een onafhankelijke hypotheekadviseur meerdere hypotheekverstrekkers voor je kan vergelijken.
Stel dat je een afspraak maakt met een hypotheekadviseur van de ABN-AMRO bank. Hij doet dan dezelfde taken als een onafhankelijk adviseur, maar hij kan je alleen de hypotheken van zijn eigen bank aanbieden. De adviseurs van de SNS Bank zijn hierop een uitzondering is. Zij kunnen namelijk wel meerdere aanbieders voor je vergelijken.
Als je een woning koopt krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen. Denk hierbij aan een overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering. Daarnaast is het een optie om ook een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering afsluiten. Kijk hier samen met je hypotheekadviseur goed naar.
Nee, dat is niet verplicht. Tegenwoordig kun je online zelf je hypotheek afsluiten. Als je kennis van zaken hebt, is dit het overwegen waard. Als starter op de woningmarkt is het wel aan te raden om een hypotheekadviseur in te schakelen. Je hypotheek is namelijk een van de grootste maandelijkse uitgaven en die wil je voor de lange termijn goed geregeld hebben.
De kosten voor een hypotheekadvies zijn afhankelijk van je situatie. Een starter op de woningmarkt is vaak goedkoper uit. Een hypotheekadviseur heeft gemiddeld twintig uur nodig voor een compleet hypotheekadvies. Je moet dan denken aan een bedrag tussen de €1.600 en €3.500.
Over de advieskosten hoeft je geen BTW te betalen. De advies- en bemiddelingskosten zijn fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat de hypotheekrente in jouw situatie ook aftrekbaar moet zijn en dat je de hypotheek ook afsluit. Dus als je afziet van de hypotheek, dan mag je de advieskosten niet aftrekken voor de inkomstenbelasting.
PSSST..! Weten welke woningen op termijn te koop komen? Doe mee met HomeMatching en blijf op de hoogte van toekomstig aanbod bij jou in de buurt!
Lees meer over de verzekeringen die je verplicht moet afsluiten