Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Laatst bijgewerkt op woensdag 28 december 2022 om 11:46 - 2 minuten leestijd


Als je een hypotheek afsluit, dan ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Daarnaast is het nuttig om een aantal andere verzekering af te sluiten.

Waarom een opstalverzekering?

De meeste hypotheekverstrekkers stellen een opstal- of woonhuisverzekering verplicht. Je leent namelijk een groot bedrag voor je woning en ze willen dan ook graag dat het onderpand (jouw woning) goed verzekerd is.

Wat verzeker ik met een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan je huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je garage, je keuken, maar ook je verlijmde parketvloer. Je bent verzekerd bij schades door:

  • Brand
  • Blikseminslag
  • Storm
  • Water
  • Hagel

Welke verzekeringen zijn verder nog nuttig?

Denk hierbij aan een inboedelverzekering, een overlijdensrisicoverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je alles wat niet vast zit aan je huis. Dat zijn dus alle spullen die je kunt verhuizen. Stel dat er een glas water over je tablet gaat, dan dekt deze verzekering (een deel van) de geleden schade.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Deze verzekering zorgt ervoor dat jouw nabestaanden een vooraf afgesproken bedrag krijgen uitgekeerd als jij tijdens de looptijd van de hypotheek overlijdt. Stel dat jouw partner overlijdt, dan krijg jij een bedrag uitgekeerd waarmee je de overige hypotheekschuld mee kunt betalen.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt de aansprakelijkheid gedekt van jou en je gezinsleden (medeverzekerden) voor schade aan personen en spullen. We hebben het dan over letselschade en materiële schade.

Stel: de buurman poetst zijn nieuwe auto en jij wast de ramen van je woning. Je maakt een praatje met elkaar en ondertussen verschuif jij je ladder. De ladder is glad en glijdt opzij. Voor je het weet valt de ladder op het dak van de auto. Een vervelende situatie, maar gelukkig dekt de aansprakelijkheidsverzekering de schade.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Met een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd voor hulp bij juridische problemen. Er zijn verschillende dekkingen mogelijk. Denk hierbij aan meningsverschillen met je werkgever, met je buren of over je belasting en vermogen.

Benieuwd of een verzekeringsadviseur iets voor jou kan betekenen? Bekijk onze verzekeringsadviseurs en stuur gratis en vrijblijvend een chatberichtje!

PSSST..! Weten welke woningen op termijn te koop komen? Doe mee met HomeMatching en blijf op de hoogte van toekomstig aanbod bij jou in de buurt!

Verzekeringsadvies nodig?


Veelgestelde vragen

  • Hoe krijg ik een hypotheek?

    Om een hypotheek te krijgen moet je de volgende stappen zetten: 
    1. Vraag hypotheekadvies aan bij een bank of een onafhankelijk hypotheekadviseur;
    2. Lever de benodigde documenten aan bij jouw hypotheekadviseur; 
    3. Neem het voorstel van jouw hypotheekadviseur door en ga akkoord; 
    4. Wacht op een akkoord van de geldverstrekker; 
    5. Naar de notaris waar de overdracht van de woning plaatsvindt.

  • Wat doet een hypotheekadviseur voor mij?

    Een hypotheekadviseur helpt jou bij het afsluiten van de juiste hypotheek. Het verschil tussen een hypotheekadviseur van een bank of een onafhankelijke hypotheekadviseur is dat een onafhankelijke hypotheekadviseur meerdere hypotheekverstrekkers voor je kan vergelijken.
     
    Tip:
    klik op ‘meer lezen’ en stuur alvast gratis en vrijblijvend een chatberichtje naar een van onze lokaal aangesloten hypotheekadviseurs! 

    Lees meer over wat een hypotheekadviseur voor je doet Lees artikel

  • Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract?

    Het is mogelijk om zonder vast contract een hypotheek te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een contract voor bepaalde tijd hebt, kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook een hypotheek krijgen. Een intentieverklaring houdt in dat je werkgever het voornemen heeft om je bij gelijkblijvende marktomstandigheden en gelijkblijvend functioneren een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.
  • Wat kost het afsluiten van een hypotheek?

    De kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn afhankelijk van je situatie. Als starter ben je vaak goedkoper uit. Een hypotheekadviseur heeft gemiddeld genomen twintig uur nodig voor een compleet hypotheekadvies. De kosten liggen dan tussen de €1.600 en €3.500.

  • Welke hypotheekvormen zijn er voor starters?

    Voor jou als starter zijn er twee hypotheekvormen als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek is de aflossing aan het begin heel klein en aan het eind heel groot. De bruto maandlast is stabiel. Bij een lineaire hypotheek is de aflossing iedere maand hetzelfde. Een lineaire hypotheek begint heel duur, maar wordt steeds goedkoper. 
  • Wat is hypotheekrenteaftrek?

    De hypotheekrente die je betaalt mag je aftrekken van je inkomen voor de belasting. Je betaalt dus minder belasting over je inkomen. In de meeste gevallen heeft je werkgever deze belasting al betaalt, dus krijg je geld terug van de Belastingdienst. De rente is dertig jaar aftrekbaar. Als je tussendoor verhuist, dan loopt de termijn van dertig jaar gewoon door. Als je tussendoor je hypotheek verhoogt, dan heb je voor het nieuwe deel van je hypotheek recht op dertig jaar hypotheekrenteaftrek. 
  • Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

    Een starterslening is een lening die het verschil overbrugt tussen de koopsom van je huis en de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en deze voorwaarden zijn per gemeente anders. Check daarom eerst of jouw gemeente een starterslening aanbiedt. 
  • Kan ik als ondernemer een hypotheek afsluiten?

    Als ondernemer kun je een hypotheek af te sluiten, maar er zijn voorwaarden verbonden aan jouw inkomen. De meeste hypotheekverstrekkers stellen jouw inkomen vast op basis van de jaarcijfers van de afgelopen drie jaren. Ben je een startende zzp’er? Dan stellen zij in de meeste gevallen een onafhankelijk toetsinkomen vast. 
  • Wat houdt nationale hypotheekgarantie in en geldt dit ook voor mij?

    Nationale hypotheekgarantie (NHG) houdt in dat je zeker bent van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Daarnaast beperk je met NHG de huidige en toekomstige financiële risico’s van een eigen koopwoning. Jouw hypotheekadviseur kan precies uitleggen wat jouw mogelijkheden zijn. 
  • Kan ik een verbouwing financieren?

    Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan kun je deze verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Als je dit wilt aanvragen moet je rekening houden met een aantal voorwaarden: 
    1. De verbouwing moet voor een meerwaarde van je huis zorgen; 
    2. De verbouwing moet vast zitten aan je huis, bij een eventuele verhuizing kun je die niet mee nemen. 
  • Moet ik studieschuld opgeven als ik een hypotheek afsluit?

    Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Jouw hypotheekverstrekker kan dit dus niet inzien. Wel ben je verplicht om al je schulden en betalingsverplichtingen te melden als je een hypotheek aanvraagt. Het kan grote gevolgen hebben als je dit niet doet. 

    Lees meer over studieschuld en je hypotheek Lees artikel

  • Welke verzekeringen moet ik verplicht afsluiten?

    Er is in ieder geval één verplichte verzekering die je moet afsluiten als je een huis koopt. Het gaat om de opstalverzekering. Daarnaast is het handig om een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. 
     
    Tip: klik op ‘meer lezen’ en stuur alvast gratis en vrijblijvend een chatberichtje naar een van onze lokaal aangesloten verzekeringsadviseurs! 

    Lees meer over de verzekeringen die je verplicht moet afsluiten Lees artikel