Je hebt je droomhuis gevonden! Je hebt hem bezichtigd en bent erover uit dat je voor dit huis wilt gaan. Je ziet jezelf er al helemaal wonen. Genieten van de mooie tuin in de zomer en in de winter van de open haard. Dit is het ideale huis voor jou. Tijd voor de volgende stap, namelijk een bod doen op de woning. Maar hoe werkt zoiets?
De eerste stap is om te bekijken wat voor een hypotheek je kan krijgen. Een hypotheekadviseur kan jou helpen om dit te berekenen. De hypotheekadviseur kan gelijk berekenen wat je maandelijkse hypotheekkosten gaan worden. Als je dit weet, dan weet je ook tot welke hoogte je kan bieden. Echter betekent dat niet dat je ook gelijk tot dit bedrag moet gaan bieden. Je wil natuurlijk niet teveel betalen voor een woning en met te hoge hypotheeklasten zitten.
Voordat je een bod doet bepaal je je onderhandelingsruimte. Wat is het maximale dat je kan en wil besteden aan een woning? Wat vind je de woning zelf waard? Past dit binnen jouw budget?
Het bod dat je gaat bieden is van meerdere factoren afhankelijk. Waaronder de woningwaarde en hoelang een woning al te koop staat. Bij woningen die al langere tijd te koop staan en waar minder animo voor is bied je makkelijker onder de vraagprijs.
Er zijn verschillende manieren hoe je kan bieden op een woning. De bekendste is het onderhandelen. Jij doet een openingsbod en de verkoper accepteert het bod of niet. Wanneer de verkoper een tegenbod doet ben je officieel met elkaar in onderhandeling. Dit bod kan telefonisch gedaan worden, maar het is handig om een bod ook altijd per mail te bevestigen. Bij het bod geef je ook aan onder welke voorwaarden je het bod doet. Bijvoorbeeld een bod met ontbindende voorwaarde, een bouwkundige keuring of de datum waarop je de overdracht wil doen.
Als er veel mensen interesse hebben in een woning, gaat het bieden vaak bij inschrijving. In dat geval is er een datum en tijdstip tot wanneer je je bod kan uitbrengen. Je hebt dan eenmalig de kans om een bod te doen en voorwaarden te stellen. Deze methode zorgt ervoor dat de prijs van de woning stijgt. Zeker als er veel mensen de woning willen. Laat je niet gek maken en bewaak goed jouw eigen grenzen.
Soms staat er bij een woning een vanaf prijs. Dat is het minimale bedrag wat een verkoper wil ontvangen voor zijn woning. Wanneer je zeker weet dat je een woning echt wilt kopen, dan kun je overwegen om een zogenaamd ‘killer offer’ uit te brengen. Dat is een bod flink boven de vraagprijs met aantrekkelijke voorwaarden. Soms kan je bieden op een huis via een veiling. In dat geval liggen alle voorwaarden al vast. Voor alle biedingsvormen geldt: Je bod is pas bindend wanneer de verkoper akkoord is en het schriftelijk is vastgelegd in een koopcontract. Tot die tijd kan de verkoper nog andere biedingen ontvangen, overwegen en accepteren.
PSSST..! Weten welke woningen op termijn te koop komen? Doe mee met HomeMatching en blijf op de hoogte van toekomstig aanbod bij jou in de buurt!