Sinds 2008 kennen we het energielabel voor woningen. Vanaf 2015 is de verkoper verplicht om een energielabel aan te vragen voor de verkoop van de woning. In dit artikel leggen we uit hoe je een energielabel voor je huis kan aanvragen en wat een energielabel kost:
Als koper hoef je geen energielabel van het huis aan te vragen. De huiseigenaar is namelijk verplicht om een geldig energielabel van de woning af te geven. Bij de notaris vindt er een officiële overdracht van het energielabel plaats. Je kunt van tevoren alvast even checken of de woning een energielabel heeft.
Het begint met de check of jouw woning al een energielabel heeft. Stel dat je woning geen of een verouderd energielabel heeft, zorg er dan voor dat jouw woning een geldig energielabel heeft als je de woning gaat verkopen. Let wel op dat je hier ruim op tijd mee begint. Energieadviseurs hebben namelijk ook de tijd nodig om je woning van het juiste label te voorzien.
Je mag zelf bepalen welke energieadviseur je kiest. Via zoekeenenergieadviseur.nl of woninglabel.nl kun je een energieadviseur opzoeken en benaderen.
Aan de hand van een aantal woningkenmerken bepaalt de energieadviseur wat het energielabel van je woning is. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende kenmerken:
Tijdens het bezoek (wat ongeveer 2 uur duurt) gaat de energieadviseur al deze kenmerken beoordelen. Stel dat je in het verleden al bepaalde maatregelen hebt genomen met betrekking tot de duurzaamheid, laat de energieadviseur dit dan weten. Als je hem de tekeningen, facturen en/of foto's laat zien, dan kan hij zijn beoordeling hier op baseren.
Aan de hand van alle kenmerken kan de adviseur een berekening maken en vervolgens een definitief energielabel opstellen. Als woningeigenaar krijg je een document die je vervolgens kunt gebruiken bij de verkoop. In het document kun je een uitleg vinden over de kenmerken en concrete verbetermogelijkheden voor de woning.
Het energielabel is 10 jaar geldig. Dus stel dat je je woning binnen 10 jaar verkoopt, dan is dit energielabel nog steeds geldig bij de verkoop van de woning.
De kosten voor een energielabel kunnen best verschillend zijn. Wij raden daarom aan om verschillende offertes op te vragen. Je kunt dan vervolgens de offertes en kosten met elkaar vergelijken en een goede keuze maken.