Hoe zit het met de verkoop en de belastingaangifte?

Laatst bijgewerkt op woensdag 28 december 2022 om 12:51 - minder dan 1 minuut leestijd


Als woningeigenaar moet je belasting betaling over de waarde van je huis, maar je hebt ook bepaalde belastingvoordelen. Denk aan de aftrekbare kosten bij de belastingaangifte. We leggen het graag voor je uit in dit artikel:

Welke zogenaamde 'aftrekbare kosten' zijn er?

Als je belastingaangifte gaat doen, dan zijn er een aantal kosten aftrekbaar als je een eigen woning hebt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het afsluiten van de hypotheek als je een nieuwe woning gaat kopen. Maar ook aan andere kosten zoals:

  • Bereidstellingsprovisie (bedrag wat je aan de bank of aan een verzekeraar betaalt om de aangeboden rente in de offerte te verlengen).
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten voor het krijgen van de lening
  • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
  • Boeterente
  • Bouwrente die je betaalde ná het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
  • Kosten voor je nieuwbouwdepot, verbouwingslening, of verbouwingsdepot.

Daarnaast zijn er nog meer kosten aftrekbaar denk aan de rente over de hypotheek die je betaalt of aan de periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming.

Hoe zit het dan met de belastingaangifte als ik een eigen woning heb?

Als je een eigen woning hebt, dan mag je deze kosten aftrekken van het belastbaar inkomen. Ofwel: je betaalt dus minder belasting omdat je aftrekbare kosten hebt.


Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er op de dag van overdracht?

    Op de dag van de overdracht wordt de woning letterlijk overgedragen aan jou als koper. Voordat het zover is moeten er een aantal dingen gebeuren. 

    Lees meer over de dag van overdracht Lees artikel

  • Wat doet de notaris?

    De notaris controleert of de koop volgens de wettelijke regels verloopt en maakt de leveringsakte op. De leveringsakte wordt ook wel de eigendomsakte of overdrachtsakte genoemd. In de leveringsakte staan alle gemaakte afspraken tussen koper en verkoper. Als koper en verkoper teken je dit document bij de notaris, dit noem je het ‘passeren van de akte. 

    Lees meer over de notaris Lees artikel

  • Wie betaalt de notaris?

    Het is gebruikelijk dat de koper een notaris inschakelt en de notariskosten betaalt bij de aankoop van het huis. Omdat jij de notaris betaalt, mag je ook bepalen welke notaris het gaat worden. De verkoper mag zijn voorkeur uitspreken, maar daar hoef jij je niet aan te houden. 
  • Hoe pak ik de verhuizing het beste aan?

    Als je gaat verhuizen, dan komt er veel op je af. Denk aan spullen inpakken in je huidige woning en de verhuizing zelf, maar ook allerlei administratieve taken zoals adres- en abonnementswijzigingen doorgeven. Tip: maak ruim van tevoren een planning en een concrete checklist! 

    Lees meer over de verhuizing Lees artikel

  • Moet ik een energielabel aanvragen bij de (ver)koop van mijn huis?

    De verkoper is verplicht een energielabel aan te vragen voor de verkoop van de woning. Bij de overdracht krijg je het energielabel van de vorige eigenaar. 

    Lees meer over het energielabel Lees artikel

  • Hoe zit het met de verkoop en de belastingaangifte?

    Als woningeigenaar betaal je belasting over je huis, maar je krijgt ook voordeel als woningeigenaar. Voor de belastingheffing zijn de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait in de meeste gevallen bepalend.

    Lees meer over de belastingaangifte Lees artikel

  • Met welk onderhoud moet ik rekening houden?

    Dat kan variëren van klein tot groot onderhoud. Denk onder andere aan de verwarmingsketel, het schilderwerk, de dakgoten, energiebesparende maatregelen etc. 

    Lees meer over het onderhoud Lees artikel

  • Kan ik een extra hypotheek krijgen voor de verbouwing?

    Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan kun je deze verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Als je dit wilt aanvragen moet je rekening houden met een aantal voorwaarden: 

    1. De verbouwing moet voor een meerwaarde van je huis zorgen; 
    2. De verbouwing moet vast zitten aan je huis, bij een eventuele verhuizing kun je die niet meenemen.

    Lees meer over de extra hypotheek en het bouwdepot Lees artikel