De beste manier om te besparen op je hypotheek is onderzoeken of je korting kunt krijgen op de hypotheekrente. Er zijn diverse manieren om te besparen op je hypotheek. We zetten ze voor je op een rij:
Je hebt vast weleens iemand gehoord die op een feestje vol trots vertelt dat hij heeft bespaard op zijn hypotheek, door zijn hypotheek over te sluiten. Maar wat is dat nu eigenlijk?
Oversluiten betekent dat je de huidige overeenkomst beëindigt en de hypotheek opnieuw afsluit met een lagere hypotheekrente. Hiermee bespaar je dus direct op de hypotheekrente. Als je een hypotheek gaat afsluiten kun je er voor kiezen om de rente voor een langere tijd vast te zetten. Denk hierbij aan tien, twintig of dertig jaar. Je kunt een hypotheek oversluiten als deze rentevaste periode bijna is afgelopen of omdat je tijdens de rentevaste periode een korting op de hypotheekrente rente kunt krijgen. Je kunt je hypotheek bij je huidige of een andere hypotheekverstrekker oversluiten.
Wat betaal ik voor het oversluiten van mijn hypotheek?
Als je tijdens de looptijd van je hypotheek de rente wilt aanpassen, dan betaal je een boeterente. Je hebt namelijk van tevoren afgesproken dat je bijvoorbeeld in een periode van twintig jaar een hypotheekrente betaalt van 2,5%. Stel dat je na tien jaar denkt: ‘Hé, de rentes zijn zo laag. Ik wil eens kijken of ik kan besparen op mijn hypotheek, door de rente van mijn hypotheek te verlagen naar 2%’. Dan betekent dit dat de hypotheekverstrekker rente-inkomsten misloopt. Je moet daarom een vergoeding betalen aan de bank. Deze vergoeding wordt boeterente genoemd.
Daarnaast kan het zijn dat je nog meer oversluitkosten moet betalen. Bijvoorbeeld:
Rentemiddeling is bijna hetzelfde als oversluiten. Het verschil is dat je de boeterente die je normaal gesproken zou betalen, verwerkt in de nieuwe rente en uitsmeert over een langere tijd. Rentemiddeling kan alleen bij je eigen hypotheekverstrekker. We leggen dit graag uit met een voorbeeld.
Jef heeft een hypotheek met een rentepercentage van 4%. Nog drie jaar en dan is zijn volledige hypotheek afgelost. Jef ziet op het nieuws dat de rente historisch laag is. Hij gaat op onderzoek uit en ziet dat hij voor een rentevaste periode van tien jaar een rente van 2% moet betalen. Dit klinkt hem goed in de oren en hij wil graag de mogelijkheden van rentemiddelen onderzoeken.
Als Jef gaat rentemiddelen, dan loopt zijn hypotheekverstrekker drie jaar lang 2% rente mis. Dit is namelijk het verschil tussen 4% en 2% in het genoemde voorbeeld. In totaal gaat het dus om 6% rente. De hypotheekverstrekker wil dit verschil graag betaald krijgen en berekent daarom renteopslag. Jef kiest voor een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar. 6% over tien jaar is 0,6% opslag per jaar.
De nieuwe rente van Jef wordt dus niet 2% maar 2,06%. Zijn maandlasten gaan dus behoorlijk omlaag in vergelijking met de 4% rente die hij betaalde.
Wat betaal ik het voor rentemiddeling?
Je betaalt meestal alleen de administratiekosten aan de hypotheekverstrekker. Dit is een bedrag van ongeveer €150 tot €300. Je kunt dit regelen zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. Als je hier kosten voor moeten maken, dan kun je dit aftrekken van de belasting, mits je ook recht hebt op hypotheekrenteaftrek.
Grote kans dat de hypotheekrente die je betaalt bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Bij het afsluiten van je hypotheek kijkt de hypotheekverstrekker namelijk of er een risico aanwezig is dat jij je hypotheekschuld (gedeeltelijk) niet kunt terugbetalen. Voor dat risico berekent de bank extra rente. De hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie kennen trouwens vaak geen renteopslag.
De kans is groot dat je woning de afgelopen tijd in waarde is gestegen. De totale hypotheeklening en de woningwaarde komen dan in een andere verhouding te staan. De renteopslag kan dan meestal omlaag of komt zelfs helemaal te vervallen.
Wat betaal ik het voor een lagere renteopslag?
In de meeste gevallen hoef je hier geen kosten voor te maken, tenzij je een adviseur inschakelt.
Om de eerder genoemde boeterente te ontlopen kun je er ook voor kiezen om te verhuizen. Je lost met de opbrengst van de huidige woning je hypotheek af en voor de aankoop van je nieuwe woning sluit je een nieuwe hypotheek af. Uiteraard met de rente die op dat moment geldt.
Is de hypotheek even hoog dan je vorige hypotheek, dan is de kans groot dat de maandlasten lager worden. Heb je een duurdere woning op het oog? Dan is de kans groot dat je maandlasten gelijk blijven door de lagere rente.
Houdt er wel rekening mee dat je nog wel de kosten betaalt die bij een verhuizing komen kijken, zoals de financieringskosten, de makelaarskosten, de notaris etc.
Kortom: er zijn diverse mogelijkheden om te besparen op je hypotheek. Je zou allereerst kunnen onderzoeken of je een korting kunt krijgen op de huidige hypotheekrente.
PSSST..! Weten welke woningen op termijn te koop komen? Doe mee met HomeMatching en blijf op de hoogte van toekomstig aanbod bij jou in de buurt!