Hoe pak ik de verhuizing het beste aan?
Laatst bijgewerkt op woensdag 28 december 2022 om 13:02
-
1 minuut leestijd

Als je gaat verhuizen wil je graag precies weten wat je allemaal moet regelen. In dit artikel geven we je alvast een aantal tips als je gaat verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan een (digitale) checklist. Wel zo handig toch?
Wat moet je allemaal regelen als je gaat verhuizen?
Allereerst is de vraag of je met behulp van vrienden en/of familie wilt verhuizen of dat je een professioneel verhuizer wilt inschakelen. Er is een handig verhuisplatform, waarbij je alvast een inschatting kunt maken van de verhuiskosten. Tip: vraag altijd meerdere offertes aan, zodat je er zeker van bent dat je een scherp tarief betaalt. Ben je toch van plan om de verhuizing samen met vrienden en familie te regelen? Zorg dan voor een goede verhuisbus en natuurlijk heel veel verhuisdozen!
Checklist verhuizing
We geven je graag concrete tips wat je allemaal moet regelen als je gaat verhuizen:
- Laat de mensen om je heen (zoals vrienden en familie) op tijd je nieuwe adres weten. Maar ook instanties zoals bijvoorbeeld je energieleverancier en je financieel dienstverlener. Hier kun je een digitale checklist vinden welke instanties je een adreswijziging moet sturen. Tip als je gaat verhuizen: je kunt ook gebruik maken van de verhuisservice van PostNL. Dan wordt je post een tijdje doorgestuurd.
- Check bij je verzekeraars of je je huidige verzekeringen moet aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan je woonverzekeringen (opstal- en inboedelverzekering) maar ook je aansprakelijkheidsverzekering en je autoverzekering.
- Neem contact op met je huidige energieleverancier en check of je je huidige energiecontract kan meeverhuizen. Tip: check voordat je gaat verhuizen via bijvoorbeeld GasLicht.com.
- Stel dat je naar een andere wijk of plaats gaat verhuizen, dan heb je de mogelijkheid om een nieuwe huisarts, tandarts en vaste apotheek te kiezen.
- Uiteraard wil je in je nieuwe woning niet zonder internet, tv en vast bellen zitten. Check of je huidige provider ook op het nieuwe adres levert en hoelang je huidige contract nog loopt. Wellicht is dit gelijk een goed moment om over te stappen van provider.
Wil je precies weten wat je allemaal moet regelen als je gaat verhuizen? Download hier dan een handige digitale checklist.
Veelgestelde vragen
-
Wat gebeurt er op de dag van overdracht?
Op de dag van de overdracht wordt de woning letterlijk overgedragen aan jou als koper. Voordat het zover is moeten er een aantal dingen gebeuren.
Lees meer over de dag van overdracht
-
Wat doet de notaris?
De notaris controleert of de koop volgens de wettelijke regels verloopt en maakt de leveringsakte op. De leveringsakte wordt ook wel de eigendomsakte of overdrachtsakte genoemd. In de leveringsakte staan alle gemaakte afspraken tussen koper en verkoper. Als koper en verkoper teken je dit document bij de notaris, dit noem je het ‘passeren van de akte.
Lees meer over de notaris
-
Wie betaalt de notaris?
Het is gebruikelijk dat de koper een notaris inschakelt en de notariskosten betaalt bij de aankoop van het huis. Omdat jij de notaris betaalt, mag je ook bepalen welke notaris het gaat worden. De verkoper mag zijn voorkeur uitspreken, maar daar hoef jij je niet aan te houden.
-
Hoe pak ik de verhuizing het beste aan?
Als je gaat verhuizen, dan komt er veel op je af. Denk aan spullen inpakken in je huidige woning en de verhuizing zelf, maar ook allerlei administratieve taken zoals adres- en abonnementswijzigingen doorgeven. Tip: maak ruim van tevoren een planning en een concrete checklist!
Lees meer over de verhuizing
-
Moet ik een energielabel aanvragen bij de (ver)koop van mijn huis?
De verkoper is verplicht een energielabel aan te vragen voor de verkoop van de woning. Bij de overdracht krijg je het energielabel van de vorige eigenaar.
Lees meer over het energielabel
-
Hoe zit het met de belastingaangifte, nadat ik mijn eerste huis heb gekocht?
Als woningeigenaar betaal je belasting over je huis, maar je krijgt ook voordeel als woningeigenaar. Voor de belastingheffing zijn de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait in de meeste gevallen bepalend.
-
Met welk onderhoud moet ik rekening houden?
Dat kan variëren van klein tot groot onderhoud. Denk onder andere aan de verwarmingsketel, het schilderwerk, de dakgoten, energiebesparende maatregelen etc.
Lees meer over het onderhoud
-
Kan ik een extra hypotheek krijgen voor de verbouwing?
Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan kun je deze verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Als je dit wilt aanvragen moet je rekening houden met een aantal voorwaarden:
1. De verbouwing moet voor een meerwaarde van je huis zorgen;
2. De verbouwing moet vast zitten aan je huis, bij een eventuele verhuizing kun je die niet meenemen.
Lees meer over de extra hypotheek en het bouwdepot