Hoe werkt het aanvragen van het energielabel?

Laatst bijgewerkt op woensdag 28 december 2022 om 13:01 - 2 minuten leestijd


Sinds 2008 kennen we het energielabel voor woningen. Vanaf 2015 is de verkoper verplicht om een energielabel aan te vragen voor de verkoop van de woning. In dit artikel leggen we uit hoe je een energielabel voor je huis kan aanvragen en wat een energielabel kost:

Hoe kan ik als koper een energielabel aanvragen voor mijn woning?

Als koper hoef je geen energielabel van het huis aan te vragen. De huiseigenaar is namelijk verplicht om een geldig energielabel van de woning af te geven. Bij de notaris vindt er een officiële overdracht van het energielabel plaats. Je kunt van tevoren alvast even checken of de woning een energielabel heeft.

Hoe kan ik als verkoper een energielabel aanvragen voor mijn huis?

Het begint met de check of jouw woning al een energielabel heeft. Stel dat je woning geen of een verouderd energielabel heeft, zorg er dan voor dat jouw woning een geldig energielabel heeft als je de woning gaat verkopen. Let wel op dat je hier ruim op tijd mee begint. Energieadviseurs hebben namelijk ook de tijd nodig om je woning van het juiste label te voorzien.

Je mag zelf bepalen welke energieadviseur je kiest. Via zoekeenenergieadviseur.nl of woninglabel.nl kun je een energieadviseur opzoeken en benaderen.

Hoe gaat een energieadviseur te werk?

Aan de hand van een aantal woningkenmerken bepaalt de energieadviseur wat het energielabel van je woning is. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende kenmerken:

  • Type glas
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Type verwarming van de woning, bijvoorbeeld een HR-ketel of warmtepomp
  • Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen en zonneboiler

Tijdens het bezoek (wat ongeveer 2 uur duurt) gaat de energieadviseur al deze kenmerken beoordelen. Stel dat je in het verleden al bepaalde maatregelen hebt genomen met betrekking tot de duurzaamheid, laat de energieadviseur dit dan weten. Als je hem de tekeningen, facturen en/of foto's laat zien, dan kan hij zijn beoordeling hier op baseren.

Aan de hand van alle kenmerken kan de adviseur een berekening maken en vervolgens een definitief energielabel opstellen. Als woningeigenaar krijg je een document die je vervolgens kunt gebruiken bij de verkoop. In het document kun je een uitleg vinden over de kenmerken en concrete verbetermogelijkheden voor de woning.

Het energielabel is 10 jaar geldig. Dus stel dat je je woning binnen 10 jaar verkoopt, dan is dit energielabel nog steeds geldig bij de verkoop van de woning.

Wat kost een energielabel?

De kosten voor een energielabel kunnen best verschillend zijn. Wij raden daarom aan om verschillende offertes op te vragen. Je kunt dan vervolgens de offertes en kosten met elkaar vergelijken en een goede keuze maken.

Energieadvies nodig?


Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er op de dag van overdracht?

    Op de dag van de overdracht wordt de woning letterlijk overgedragen aan jou als koper. Voordat het zover is moeten er een aantal dingen gebeuren. 

    Lees meer over de dag van overdracht Lees artikel

  • Wat doet de notaris?

    De notaris controleert of de koop volgens de wettelijke regels verloopt en maakt de leveringsakte op. De leveringsakte wordt ook wel de eigendomsakte of overdrachtsakte genoemd. In de leveringsakte staan alle gemaakte afspraken tussen koper en verkoper. Als koper en verkoper teken je dit document bij de notaris, dit noem je het ‘passeren van de akte. 

    Lees meer over de notaris Lees artikel

  • Wie betaalt de notaris?

    Het is gebruikelijk dat de koper een notaris inschakelt en de notariskosten betaalt bij de aankoop van het huis. Omdat jij de notaris betaalt, mag je ook bepalen welke notaris het gaat worden. De verkoper mag zijn voorkeur uitspreken, maar daar hoef jij je niet aan te houden. 
  • Hoe pak ik de verhuizing het beste aan?

    Als je gaat verhuizen, dan komt er veel op je af. Denk aan spullen inpakken in je huidige woning en de verhuizing zelf, maar ook allerlei administratieve taken zoals adres- en abonnementswijzigingen doorgeven. Tip: maak ruim van tevoren een planning en een concrete checklist! 

    Lees meer over de verhuizing Lees artikel

  • Moet ik een energielabel aanvragen bij de (ver)koop van mijn huis?

    De verkoper is verplicht een energielabel aan te vragen voor de verkoop van de woning. Bij de overdracht krijg je het energielabel van de vorige eigenaar. 

    Lees meer over het energielabel Lees artikel

  • Hoe zit het met de belastingaangifte, nadat ik mijn eerste huis heb gekocht?

    Als woningeigenaar betaal je belasting over je huis, maar je krijgt ook voordeel als woningeigenaar. Voor de belastingheffing zijn de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait in de meeste gevallen bepalend. 
  • Met welk onderhoud moet ik rekening houden?

    Dat kan variëren van klein tot groot onderhoud. Denk onder andere aan de verwarmingsketel, het schilderwerk, de dakgoten, energiebesparende maatregelen etc. 

    Lees meer over het onderhoud Lees artikel

  • Kan ik een extra hypotheek krijgen voor de verbouwing?

    Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan kun je deze verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Als je dit wilt aanvragen moet je rekening houden met een aantal voorwaarden: 

    1. De verbouwing moet voor een meerwaarde van je huis zorgen; 
    2. De verbouwing moet vast zitten aan je huis, bij een eventuele verhuizing kun je die niet meenemen.

    Lees meer over de extra hypotheek en het bouwdepot Lees artikel