Met welk onderhoud moet ik rekening houden?

Laatst bijgewerkt op woensdag 28 december 2022 om 12:58 - minder dan 1 minuut leestijd


Als je een eigen woning hebt, dan komt daar vanzelfsprekend ook onderhoud bij kijken. Dat kan variëren van klein tot groot onderhoud. Denk onder andere aan kleine schilderklussen tot aan bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen.

Met welke onderhoudskosten krijg ik te maken als ik een eigen woning heb?

Dit hangt heel erg af van het type woning wat je hebt. Woon je in een prachtige nieuwbouwwoning, dan heb je sowieso minder onderhoud dan bijvoorbeeld een jaren 30 woning. We hebben een onderscheid gemaakt tussen grote onderhoudskosten en kleine onderhoudskosten:

Grote onderhoudskosten:

  • Je woning duurzamer maken (denk aan het vervangen van het glas);
  • De vervanging van de kozijnen;
  • Een dak reparatie;
  • Vernieuwing van je CV- ketel.

Kleine onderhoudskosten:

  • Het schilderen van je plafonds of de buitenkozijnen;
  • De vervanging van je verlichting (bijvoorbeeld LED lampen);
  • Het schoonmaken van je dakgoten;
  • Het ontstoppen van de doucheput of wasbak.

Wat zijn de kosten voor dit onderhoud?

De Vereniging Eigen Huis heeft weleens berekent dat je als eigenaar van een een koopwoning ongeveer € 3.600 per jaar kwijt bent aan het onderhoud van je woning. Het is slim om een onderhoudsplan te maken, waarbij je in kaart brengt welke kosten voor het onderhoud je de komende tijd verwacht. Je kunt er dan ook concreet geld voor opzij zetten.


Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er op de dag van overdracht?

    Op de dag van de overdracht wordt de woning letterlijk overgedragen aan jou als koper. Voordat het zover is moeten er een aantal dingen gebeuren. 

    Lees meer over de dag van overdracht Lees artikel

  • Wat doet de notaris?

    De notaris controleert of de koop volgens de wettelijke regels verloopt en maakt de leveringsakte op. De leveringsakte wordt ook wel de eigendomsakte of overdrachtsakte genoemd. In de leveringsakte staan alle gemaakte afspraken tussen koper en verkoper. Als koper en verkoper teken je dit document bij de notaris, dit noem je het ‘passeren van de akte. 

    Lees meer over de notaris Lees artikel

  • Wie betaalt de notaris?

    Het is gebruikelijk dat de koper een notaris inschakelt en de notariskosten betaalt bij de aankoop van het huis. Omdat jij de notaris betaalt, mag je ook bepalen welke notaris het gaat worden. De verkoper mag zijn voorkeur uitspreken, maar daar hoef jij je niet aan te houden. 
  • Hoe pak ik de verhuizing het beste aan?

    Als je gaat verhuizen, dan komt er veel op je af. Denk aan spullen inpakken in je huidige woning en de verhuizing zelf, maar ook allerlei administratieve taken zoals adres- en abonnementswijzigingen doorgeven. Tip: maak ruim van tevoren een planning en een concrete checklist! 

    Lees meer over de verhuizing Lees artikel

  • Moet ik een energielabel aanvragen bij de (ver)koop van mijn huis?

    De verkoper is verplicht een energielabel aan te vragen voor de verkoop van de woning. Bij de overdracht krijg je het energielabel van de vorige eigenaar. 

    Lees meer over het energielabel Lees artikel

  • Hoe zit het met de belastingaangifte, nadat ik mijn eerste huis heb gekocht?

    Als woningeigenaar betaal je belasting over je huis, maar je krijgt ook voordeel als woningeigenaar. Voor de belastingheffing zijn de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait in de meeste gevallen bepalend. 
  • Met welk onderhoud moet ik rekening houden?

    Dat kan variëren van klein tot groot onderhoud. Denk onder andere aan de verwarmingsketel, het schilderwerk, de dakgoten, energiebesparende maatregelen etc. 

    Lees meer over het onderhoud Lees artikel

  • Kan ik een extra hypotheek krijgen voor de verbouwing?

    Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan kun je deze verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Als je dit wilt aanvragen moet je rekening houden met een aantal voorwaarden: 

    1. De verbouwing moet voor een meerwaarde van je huis zorgen; 
    2. De verbouwing moet vast zitten aan je huis, bij een eventuele verhuizing kun je die niet meenemen.

    Lees meer over de extra hypotheek en het bouwdepot Lees artikel