Wat houdt de term kettingbeding precies in?

Laatst bijgewerkt op dinsdag 10 januari 2023 om 08:21 - 1 minuut leestijd


De naam ketting zet het eigenlijk al. Het gaat altijd door en er komt geen einde aan. Maar hoe zit dit nu precies bij een woning?

Wat is een kettingbeding precies?

Een kettingbeding is letterlijk een verplichting voor een koper om iets te doen of om iets te laten. Deze verplichting wordt officieel in een notariële akte vastgesteld. Stel dat de koper de woning (of een ander onroerend goed) later weer verkoopt, dan is hij verplicht om het beding weer door te geven. Doet hij dit niet, dan kan hij een boete verwachten. En zo is er dus sprake van een ketting omdat dezelfde verplichting elke keer opnieuw van koper op koper wordt doorgegeven.

Wat houdt een kettingbeding bij een woning in?

Een kettingbeding bij een woning kan inhouden dat je bijvoorbeeld niets mag bouwen in de tuin. Deze afspraak moet je vervolgens ook weer opleggen aan de volgende koper van de woning.

Zijn er ook andere voorbeelden van een kettingbeding?

Ja, er zijn ook andere voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting om het huis bij de verkoop aan een bepaalde partij aan te bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lokale gemeente waar je woont. Het kan ook gaan om bepaalde bouwvoorschriften, een kapverbod of specifieke milieuvoorschriften.

Kortom: voordat je een woning koopt is het goed om te weten of dat er sprake is van een kettingbeding en welke concrete betekenis dit voor jou als koper heeft.

Ben jij op zoek naar een woning?

Op HomeMatching leg contact met mensen die (op termijn) een woning willen kopen en/of verkopen. Ben je benieuwd welke woningen in jouw omgeving binnenkort te koop komen? Maak dan even een gratis account op HomeMatching, bekijk vrijblijvend het aanbod en loop je een stapje voor op de markt!


Veelgestelde vragen

  • Waar moet ik op letten tijdens een bezichtiging van een huis?

    Het is fijn om te weten waar je dan op moet letten. Je kunt daarom vast  aantal tips gebruiken als je een huis gaat bezichtigen. Je bekijkt het huis namelijk met de intentie om er in te gaan wonen. Dan moet de woning natuurlijk een plek zijn waar jij je helemaal thuis gaat voelen en heerlijk kan ontspannen. We kunnen ons daarom voorstellen dat je veel vragen hebt als je een huis gaat bezichtigen. Een goede voorbereiding op je bezichtiging erg belangrijk. Doe je voordeel met onze tips als je een woning gaat bezichtigen! 

    Lees meer over de bezichtiging Lees artikel

  • Hoe krijg ik tijdens de bezichtiging van een woning een goed beeld van de verbouwingskosten?

    Tijdens de bezichtiging van een woning wil je graag een zo goed mogelijk beeld krijgen van de verbouwingskosten. Als je een huis gaat bezichtigen, doe dat dan met deze tip in het achterhoofd: maak tijdens de bezichtiging onderscheid tussen de noodzakelijke onderhoudskosten (bijvoorbeeld voor onderhoud dat jaren niet gedaan is) en de kosten om de woning nog veel mooier te maken. Als je echt een goed beeld wilt krijgen, dan geven we je volgende tip mee als je een huis gaat bezichtigen: neem een aannemer of bouwkundige keurder mee!  

    Lees meer over de bezichtiging en de verbouwingskosten Lees artikel

  • Wat houdt de term erfpacht precies in?

    Dit is een juridische term waarbij het gaat over de vraag of je eigenaar bent van de grond waar de woning op staat. Je kunt hier tijdens de bezichtiging naar vragen. In het kadaster kun je ook alles terug vinden over deze zaken.

    Lees meer over de betekenis van erfpacht Lees artikel

  • Wat houdt de term kettingbeding precies in?

    Dit is een afspraak tussen een verkoper en koper. Deze afspraak maakt de verkopende partij met een koper van bijvoorbeeld een stuk grond. De term ketting houdt in dat de koper deze verplichting ook een eventuele volgende koper moet opleggen. Als de koper dit niet doet, dan riskeert hij een boete. 

    Lees meer over het kettingbeding Lees artikel

  • Wat is de betekenis van een bestemmingsplan?

    Een bestemmingsplan is een plan wat er met de specifieke ruimte mag gebeuren. In het plan staat precies hoe er met het perceel mag worden omgegaan. Dus bijvoorbeeld hoe het bebouwd mag worden. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een bestemmingsplan elke 10 jaar opnieuw moet worden vastgesteld. 

    Lees meer over het bestemmingsplan Lees artikel

  • Wat is het voordeel van een bouwkundig keurder?

    Het voordeel van een bouwkundig keurder is dat hij gelijk een inschatting kan maken van de staat van de woning. Je kunt antwoorden krijgen op vragen als: welk noodzakelijk onderhoud moet ik laten doen en is dat het nog waard? Maar ook: welke verbouwmogelijkheden zijn er nodig om de woning naar mijn wens te maken? Onze tip als je een woning gaat bezichtigen: maak gebruik van de kennis en expertise van een bouwkundig keurder! 

    Lees meer over het voordeel van een bouwkundig keurder Lees artikel